Björn O. Nilsson, landshövding Norrbotten Foto: SVT

Nya landshövdingen: Har fem SM-guld i friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens nye landshövding Björn O. Nilsson har lika många SM-guld som Luleå Basket, men han är nästan helt okänd för allmänheten i länet.

I dag besökte Björn Olof Nilsson länsstyrelsen för att träffa personalen och medias representanter inför den 1 juni då han börjar på det nya jobbet.

Han är en vetenskapsorienterad man från Sollentuna med ett stort nätverk inom näringslivet, där han bland annat varit vd för börsföretag.

En doldis

Men han är en doldis och nästan helt okänd för de flesta norrbottningarna.

– Jag strävar inte heller mot att bli en kändis, jag vill bli en bra landshövding och agera så att norrbottningarna lär känna mig. Det här är ett jätteroligt uppdrag och jag ser mig själv som en öppen och rak chef, säger Björn O. Nilsson.

Norrbotten är nu den enda länet som aldrig haft en kvinnlig landshövding, utan bara män i 370 år.

– Jag kan inte vara kvinna, utan jag är den den jag är förstås. Men jag brinner för jämställdhetsfrågor och jag kan självklart förstå synpunkterna som kommit fram.

En ”stor grabb”

Han tror att digitaliseringen kan hjälpa glesbygden, att LKAB är ett oerhört starkt företag och ska läsa in sig på konflikterna mellan gruvnäring och rennäring i Norrbotten,

– Jag är gammal medeldistansare i friidrott och jag tror att det kan vara bra erfarenheter i det nya jobbet. Man lär sig sätta upp mål, man lär sig vinna, men också att förlora och ha respekt för att det inte alltid kan gå bra, säger Björn O. Nilsson.

Han sprang 800 och 1 500 meter och gjorde det så framgångsrikt att han har lika många SM-guld som Luleå basket.

– Jag har tilldelats hederstecknet ”stor grabb” och är invald i friidrottens ”Hall of fame”. Jag har fem mästerskapsguld i Sverige och är också ordförande i friidrottsförbundet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.