Smittskyddsläkaren Anders Nysedt anser att risken för smittspridning är liten om gymnasieeleverna återvänder till skolan för undervisning. Foto: TT/SVT

Gymnasieelever kan återvända till skolan – oklart hur det blir i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieelever kan få återvända till skolan för undervisning – men exakt hur det kommer bli för skolorna i Norrbotten är oklart.

– Jag kommer att höra med skolorna och utifrån läget får vi komma överens, säger smittskyddsläkaren Anders Nysedt.

Det var under torsdagen som regeringen meddelade att gymnasieskolan fortsätter med distansundervisning till den 1 april. En justering är dock är att eleverna kan få komma tillbaka till skolan för ”viss undervisning” om smittläget tillåter.

Det är upp till lokala smittskyddet att tillsammans med skolans huvudmän avgöra hur mycket undervisning som ska kunna bedrivas på plats.

Risk för smittspridning liten

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, anser att det är ett bra förslag och att risken för smittspridning som ganska liten.

– Tar jag av mig smittskyddsläkarhatten och tar på på medborgarhatten tycker jag att det är ett bra förslag, för det är viktigt att ungdomarna får sin utbildning i så stor utsträckning som möjligt. Jag tror att man har nytta av att vara på skolan en dag i skolan, för att få hjälp och styrning, säger han och fortsätter:

– Mycket ansvar hänger på eleverna, man får inte komma till skolan om man har förkylningsymtom. Eleverna måste försöka hålla distansen, inte bara på lektioner utan även på raster och i korridorerna.

Komma överens med skolorna

Det är inte bestämt hur undervisningen kommer se ut i de olika kommunerna i Norrbotten. Anders Nystedt anser dock att många kommuner borde kunna erbjuda minst en dag undervisning på plats i skolan – och eventuellt att vissa kommuner skulle kunna öppna upp helt igen.

– Jag kommer att höra med skolorna och utifrån läget får vi komma överens.

Det nya beslutet gäller från och med den 25 januari till och med den 1 april 2021.

Coronaåtgärder i korthet

Visa
  • Förbudet mot alkoholservering på krogen efter kl 20.00 förlängs i två veckor till.
  • Offentliga verksamheter i kommuner och regioner som inte är nödvändiga fortsätter att hålla stängt till 7 februari. Fritidsverksamhet för barn födda 2005 eller senare undantas, eftersom barn anses må bra av att kunna aktivera sig både inom- och utomhus.
  • Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid fortsätter våren ut.
  • Gymnasieskolan fortsätter med distansundervisning till den 1 april, men om smittläget tillåter kan den bedrivas som en kombination av distans- och närundervisning. Lokala smittskyddet avgör tillsammans med skolans huvudmän om hur mycket undervisning som ska kunna bedrivas på plats.
  • Arbetsmiljöverket får i uppdrag att göra en riktad tillsynsinsats med fokus på arbetsplatser som är utsatta för smittspridning.
  • Rekommendationen om distansarbete inom statlig verksamhet förlängs till 7 februari.

Om inte läget förändras dramatiskt kommer regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten ompröva restriktionerna var 14:e dag.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet