Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör veterinären berätta om kattpest. Foto: SVT

Kattpest upptäckt vid kusten: ”Är väldigt smittsam”

Publicerad

Återigen har ett fall av kattpest registrerats i regionen. Chefsveterinären i Öjebyn uppmanar alla kattägare att vaccinera sina djur.

Det var i höstas som kattpest upptäcktes i Piteå i en koloni med vildkatter. Nu varnar en veterinär i Öjebyn för att ännu ett fall upptäckts vid kusten.

– Kattpest är väldigt smittsamt mellan katter. Problemet är också att kattpest är väldigt resistent och kan leva i upp till ett år i miljön som den tål, vilket är de allra flesta miljöer, säger Sofie Svanberg, chefsveterinär i Öjebyn.

Hon uppmanar alla att vaccinera sina katter. Sjukdomen har ganska hög dödlighet bland katter, människor drabbas däremot inte.

– Har man ett vuxet djur räcker en vaccination i tre år. Yngre katter behöver två doser vaccin, säger hon.

Kattpest

Visa

Sjukdomen bryter ut plötsligt med hög feber, matvägran, slöhet, diarré och kräkningar, något som så småningom kan leda till döden på grund av vätskeförlust.

En infekterad katt sprider virus framförallt via sin avföring. Katter smittas genom att befinna sig i miljöer där viruset finns men även genom kontakt med en infekterad katt.

Effektivt vaccin mot kattpest finns och en vaccinerad katt är immun i tre års tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer