Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen om vägglössen och saneringsarbetet på äldreboendet i Boden. Foto: Micke Nyberg/SVT

Nya vägglöss på trygghetsboende i Boden: ”Lider med de drabbade”

Publicerad

Åcenter trygghetsboende i Boden har drabbats av vägglöss två gånger på fem år. Saneringsbolaget gav klartecken för inflyttning för fjorton dagar sedan – men en vecka senare visade det sig att problemet inte alls var över. Nu ska personalen specialutbildas för att hålla ohyran borta.

Personalen, de boende och deras anhöriga har tröttnat på de återkommande problemen med vägglöss på trygghetsboendet i Boden.

Under tiden som saneringsbolaget Nomor har värmebehandlat tio rum evakuerades de boende till tillfälliga bostäder. I förra veckan gav man grönt ljus för en återinflyttning men problemen fortsätter.

”Nu får det vara slut med lössen”

Den 18 september visade det sig att ett annat rum på ett annat våningsplan drabbats av vägglöss så nu är det dags för sanering igen.

– Vi var så glada till en början, men sedan kom det nya negativa beskedet och jag lider med de boende och de anhöriga. De tycker att det här är jättejobbigt och nu får det vara slut med de här lössen. Vi ska bli av med dem, säger Marie-Helene Ståhl, verksamhetschef för äldreomsorg i Bodens kommun.

Personalen specialutbildas

På onsdag- och torsdagkväll ska kommunen och saneringsbolaget hålla en specialutbildning med personalen om hur de blodsugande insekterna ska hanteras.

– Vi ska jobba med medvetenhet och rutiner. Det handlar bland annat om hur vi ska agera för att inte omedvetet sprida vägglöss, om vi drabbas av det igen. Så vi får hoppas att vi kan få ha det lite lugnare i framtiden, säger Marie-Helene Ståhl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer