Katten på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Anders Wiklund/TT

Nytt fall i Tornedalen med förvildade katter som matas

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kattärende har aktualiserats i en by i Tornedalen och länsstyrelsen har ännu en gång beslutat att avliva de förvildade djuren.

– Det har varit drygt 30 vilda katter på gården, säger länsveterinär Ingrid Ragnarsson.

För inte så länge sedan blev 91-årige Ture Toolanen i en annan Tornedalsby rikskänd för sina kattproblem. Den här gången handlar det om en historia som har stora likheter med Tures, även om fastighetsägaren nu inte behöver betala några avgifter. Det är en man som matat förvildade katter på sin gård i byn.

”Fler och fler ungkatter”

Det började i september 2018 då en anonym anmälan kom in till länsstyrelsen, som gjorde en inspektion. Då fanns det ett 30-tal förvildade och övergivna katter på mannens gård och dessutom hans två egna kastrerade katter. Problemet ökade dessutom under åren eftersom han matade alla katterna.

– Vi vet inte det exakta antalet i dag, men om det finns mat så samlas snabbt förvildade katter och de ynglar av sig snabbt, så visst är det ett problem. Det blir fler och fler ungkatter på hans fastighet, säger länsveterinär Ingrid Ragnarsson.

Vill få hjälp

”Jag vill få hjälp att minska ned på kattantalet så att bara mina egna två katter finns kvar. Jag kan tänka mig att hjälpa länsstyrelsen med kattfällor både inomhus och i min husvagn”, har fastighetsägaren sagt till länsstyrelsen.

Så kommer det också att bli. Mannen har lovat att sluta mata de förvildade katterna och de kommer inom kort att fångas in och sannolikt avlivas.

– Vi ska hjälpa den här mannen med hans problem eftersom djuren är övergivna, men vi kommer att att vänta med att fånga in katterna tills det blir lite mildare väder, säger Ingrid Ragnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.