Ett nytt parti kan startas efter folkomröstningen om gymnasieskolan i Arjeplog. Hör varför i videon ovan. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Efter folkomröstningen om skolan i Arjeplog – nytt parti kan bildas

Publicerad

Oavsett resultat i folkomröstningen om gymnasiets framtid i Arjeplog kommer frågan leva vidare. Följderna kan bland annat bli att ett helt nytt politiskt parti bildas – Folkinitiativet.

Den 19 september är det folkomröstning om gymnasiet i Arjeplogs framtid. Men oavsett resultat kommer frågan inte vara avgjord.

– Alla folkomröstningar är rådgivande. Storleken på valdeltagande kommer avgöra hur tungt det väger in vid sidan av de utredningar som gjorts de senaste åren, säger Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

”Måste vi ge oss in politiken – blir det i partiform”

Om det blir som kommunledningen önskar, ett fjärrgymnasium, kommer Folkinitiativet som drivit på för en folkomröstningen inte att överge frågan.

– Måste vi ge oss in i politiken så kommer vi göra det i partiform, säger Filip Mattsson från Folkinitiativet.

Hör mer om det nya partiet som kan komma att bildas i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.