Servicehandläggarna Christina Boberg och Elisabeth Enlund hjälper civilministern Ardalan Shekarabi att klippa bandet under invigningen av det nya servicekontoret i Jokkmokk. Foto: SVT

Nytt servicekontor – nu slipper jokkmokksborna pendla

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen invigde civilminister Ardalan Shekarabi (S) det nya servicekontoret i Jokkmokk. Under sitt invigningstal lyfte ministern fram vikten av att det ska finnas statliga verksamheter i alla delar av landet, som inte centraliseras till Stockholm.

Servicekontoret samlar Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten på ett och samma ställe. Två servicehandläggare kommer att bemanna kontoret som därmed kan hjälpa invånarna i Jokkmokk med deras ärenden, tidigare hade man varit tvungen att resa tio mil för att besöka närmaste kontor i Gällivare. 

Spridning över landet

Under invigningstalet pratade civilministern om vikten av att myndigheterna finns spridda ute i landet. 

– Vi har sett en utveckling bakom oss där den statliga verksamheten har centraliserats till Stockholm. Vi tycker att det är fel, därför har vi valt att flytta verksamheter från Stockholm till anda delar av landet. Vi ska öka servicenärvaron med servicekontor där man kan få hjälp av Statliga tjänstemän med sina ärenden, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). 

”Service till alla medborgare”

Redan på onsdagen invigs ytterligare ett kontor i Överkalix, totalt tio stycken ska öppnas över hela landet. 

– Varför ska vi göra skillnad på medborgare och medborgare? Svenska staten ska ge service till alla medborgare, oavsett vart man bor, då är det också viktigt att vi har bra servicenärvaro i den här delen av landet. 

Förutom i Jokkmokk och Överkalix ska de även lokaliseras till Kramfors, Malung-Sälen, Sorsele och Vimmerby. Dessutom ska fyra servicekontor förstärka den lokala statliga servicen i Haninge, Örebro, stadsdelen Rosengård i Malmö och stadsdelen Angered i Göteborg. 

Fler servicekontor på gång

Redan nu finns det planer på att öppna fler servicekontor ute i landet, i dagsläget är det oklart om något av dem hamnar i Norrbotten. Innan man beslutade sig för att etablera ett kontor i Överkalix övervägde man att förlägga ett i Övertorneå, men efter att ha räknat på restid föll valet på Överkalix. 

– Ja, vi har precis lagt in ett förslag om ytterligare 27 servicekontor utöver de tio kontor vi öppnar under den här perioden.

Kan något av dem hamna i Norrbotten?

– Det får vi återkomma till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.