Johan Balck, vd Gestamp HardTech. (Arkivbilder). Foto: SVT

Nytt varsel på Gestamp i Luleå – 55 personer får gå

Uppdaterad
Publicerad

Luleåföretaget Gestamp stänger ner tillverkningen av verktyg – varslar 55 tjänster.

Luleåföretaget Gestamp Hardtech varslar 55 tjänster. Varslet sker i samband med att företaget stänger ner tillverkningen av vertyg.

– Verktygstillverkningen i Luleå lider av låga ordervolymer och överkapacitet till följd av snabba förändringar i den globala fordonsindustrin. Efterfrågan på verktygsutrustning fortsätter att falla och orsakar prispress. Konkurrenskraften viker och vi ser ingen uppgång i sikte under kommande år. I den här situationen ser Gestamp dessvärre ingen annan lösning än att konsolidera verksamheten till färre enheter och stänga Tooling i Luleå, säger Johan Balck, VD för Gestamp HardTech, i ett pressmeddelande.

I juni förra året fick 84 personer gå när Luleåföretaget varslade.

– Vi har förlorat mellan 10 och 20 miljoner i månaden den senaste tiden men nu bedömer vi att vi åter kan bli lönsamma, sa VD:n Johan Balck då.

Stängningen ska vara genomförd vid årsskiftet

Gestamp HardTechs andra verksamheter i Luleå sysselsätter tillsammans 250 personer. De omfattas inte av beslutet.

Nu vidtar fackliga förhandlingar och företaget har som mål att informera alla som berörs inom sex veckor, och att stängningen ska vara helt genomförd senast januari 2020.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Johan Balck som avböjer att kommentera beskedet. Klockan 15.00 på tisdagen väntas företaget ge ytterligare information i ärendet.

Fakta Gestamp Hardtech

Visa

Gestamp HardTech är specialiserat på varmformning, en presshärdningsteknologi för att tillverka lättare och säkrare komponenter. Företaget grundades 1975 och köptes av Gestamp Group år 2004.

Från och med nästa år kommer Gestamp Hardtechs verksamhet i Luleå bestå av en produktionsavdelning och en forsknings- och utvecklingsavdelning.

Verksamheten omsatte 63 miljoner euro 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer