Bild på provtagning av coronavirus. Foto: Adam Ihse/TT

Nytt immunitetstest finns snart i länet

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer sjukvårdspersonal att kunna testa patienter – och sig själva – om de haft coronaviruset eller inte. – I nuläget finns det inga sådana här tester, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Det nya testet kommer visa om du har antikroppar i blodet och därmed avslöja om du haft convid-19 eller inte.

– Det är jättebra att kunna se om man haft en infektion och därmed är immun de närmaste åren, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Kan jobba fritt med smittade

Varför testet är viktigt är bland annat för att vårdpersonal kan jobba med smittade människor utan att riskera att själv bli sjuka.

– I nuläget finns det inga sådana här tester som visar på att man har fått en infektion eller inte. Vissa symptom är ju för diffusa för att kunna veta om det var coronaviruset.

Stor brist på viktigt analysmedel

I samma veva skriker vården efter ett medel som heter reagens och som behövs i analyser för att se om någon är sjuk eller inte i coronaviruset.

– Det är brist i hela världen. Det finns gott om reagens men alla sliter i det, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Bristen på reagens i Norrbotten gör att sjukvården måste spara in på provtagningar, vilket gör att man inte testar vårdpersonalen i den utsträckning man vill. Man kan inte heller göra stora provtagningar ute i samhället.

– Det vi gör nu är att all personal som känner förkylningssymptom måste stanna hemma länge, tills de är helt friska och två dagar till. Men om vi hade haft reagens hade vi direkt vetat om det bara var en vanlig förkylning eller covid-19. Är det bara en vanlig förkylning kan de komma tillbaka till jobbet snabbare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet