Foto: TT

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten

Publicerad

Webbverktyget heter ”förändringsrutan”. Genom att svara på sex frågor får man en graf som visar hur väl man integrerat jämställdhetsarbetet i sin verksamhet.

Integrering är den metod för jämställdhetsarbete som förespråkas av både FN och EU.

– För att jämställdhetsarbete ska bli framgångsrikt kan det inte göras vid sidan om verksamheten som enstaka aktiviteter. Det måste göras till en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet, säger Kristina Johansson, genusforskare vid Luleå tekniska universitet.

Svar på varför inget händer

– Genom att visuellt tydliggöra integreringen eller bristen av den kan organisationer förstå varför det inte händer så mycket, trots att man tycker sig ha jobbat med jämställdhetsfrågor en tid. Verktyget kommer inte att göra jobbet men ger en skjuts när du ska gå från analys till handling.

Långsiktig arbete tar vid efter #MeToo

Uppropet #MeToo där sexuella trakasserier uppmärksammats i hela världen har enligt Kristina Johansson satt fingret på att många arbetsplatser har en missgynnande kultur som de behöver förändra i grunden.

– Nu är det mycket fokus på symptomet, och det är ett jätteviktigt första steg, men det långsiktiga arbetet handlar om att förändra det som orsakar trakasserierna. Verktyget är en metod som organisationer kan använda för att bli mer jämställda. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer