Stor okunskap om Kirunaflytten – Slussen går före

Uppdaterad
Publicerad

Kirunaflytten och Slussenbygget – två enorma byggprojekt i Sverige. Men i riksmedia skiljer det stort i bevakningen mellan de båda och när SVT Edit gav sig ut på stan visade sig att kirunaborna visste betydligt mer om Slussen än vice versa.

Under veckan petar SVT Edit på myten om Stockholm som Sveriges mest intressanta, progressiva och moderna ställe.

Kirunaflytten har fått 22 rubriker i rikstäckande tidningar (Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter) mellan 2010 och 2015. Samtidigt har det skrivits 147 artiklar om Slussen. Varför är det så vanligt att lokala Stockholmsfrågor blir stora riksnyheter? Samtidigt som det bara mumlas lite när en hel svensk stad rivs ner för att byggas upp igen på en ny plats i ett historiskt projekt?

Reportrarna Lilly Häggbom och Josefin Hardinger undersöker hur mycket stockholmare känner till om Kiruna och vice versa. Kolla på klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet