ÖB Michael Bygdén sparkade den förre arméchefen Anders Brännström som gjorde en anmälan om kränkande särbehandling. Försvarsmakten friar sig själv efter en utredning av en advokatbyrå.

ÖB frias från anklagelser: ”Det skickar konstiga signaler”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten friar sig själv efter en utredning av en advokatbyrå, som slår fast att det inte skett någon kränkande särbehandling mot förre luleåbon och generalmajoren Anders Brännström.

– Det här skickar konstiga signaler, säger Brännström.

Förre arméchefen Anders Brännström fick efter årsskiftet ett nytt jobb som chef för totalförsvarsavdelningen, men efter en knapp månad kallades han in till ÖB och fick beskedet att han blivit av med tjänsten.

ÖB Micael Bydén försökte också i samma veva få honom att lämna sin anställning och pensionera sig.

”Ingen kränkning”

Anders Brännström anmälde ÖB och Försvarsmakten för kränkande särbehandling. Han ansåg att det egentligen handlade om de kritiska uttalanden han gjort om försvarsförmågan. Utredningen av anmälan är nu klar, och den advokatbyrå som efter en upphandling sköter Försvarsmaktens juridiska ärenden, friade sin arbetsgivare rakt av.

Det var inte frågan om en kränkande särbehandling, anser byrån. Försvarsmakten hade ett berättigat intresse att kommentera Brännströms uttalanden och det var till och med okej att försöka pensionera honom under samma möte.

”Uppmaningen att Anders Brännström skulle överväga att gå i pension hade karaktären av en personlig rekommendation och den hade inget kränkande syfte”, skriver advokatbyrån.

– De har gjort en opartisk och extern utredning och kommit fram till att det inte handlar om kränkande särbehandling från ÖB visavi Anders Brännström. Jag skulle väl säga att vi gjort allt vi kan för att få det här så opartiskt som möjligt och det här är de slutsatser som kom fram, säger Marcela Sylwander, Försvarsmaktens kommunikationsdirektör.

”Konstiga signaler”

Men Anders Brännström själv menar att utredningen inte alls var opartisk eftersom advokatbyrån redan haft flera uppdrag för Försvarsmakten och kommer att få fler.

– Jag står fast vid min uppfattning. Det handlar om kränkande särbehandling och utredningen visar att man ska vara beredd att acceptera det om man jobbar inom försvarsmakten. Det är tydligen en normalbild som försvarets anställda ska vänja sig vid.

Han är starkt kritisk till att försvaranställda inte har rätt att offentligt säga sin mening.

– Det här skickar konstiga signaler till anställda och till allmänheten om vad vi inom försvarsmakten får säga och inte säga, säger Anders Brännström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.