ÖB Micael Bydén och Generalmajor Anders Brännström. Foto: TT

ÖB ville pensionera Anders Brännström

Publicerad

ÖB ville pensionera förre luleåbon och generalmajoren Anders Brännström redan i sommar. Det framgår av hans anmälan till försvarsmaktens trakasserilinje om kränkande särbehandling och diskriminering.

Anders Brännström hade varit chef för högkvarterets totalförsvarsavdelning i en månad då han den 26 januari blixtinkallades till ett möte med högsta ledningen, ÖB Micael Bydén och generallöjnant Dennis Gyllensporre.

Under mötet fick han sparken och det handlade bland annat om att han vid ett flertal tillfällen offentligt kritiserat försvarets bristande förmåga.

”Inte lämplig”

Anders Brännström valde då att anmäla ÖB och försvarsmakten för kränkande särbehandling och diskriminering.

Och nu har SVT Nyheter Norrbotten tagit del av anmälan. Så här står det:

”Anders blev kallad till ett möte med general Bydén och generallöjtnant Dennis Gyllensporre. Det var två mot en. Där fick han veta att han fråntas en befattning. Det lades ut på försvarsmaktens hemsida. Där stod det att han inte är lämplig.”

Samma kväll skickade försvarsmaktens personaldirektör ett sms som Anders Brännström upplevde som kränkande:

”Hej, Brännströms uttalanden och hjälteroll i att säga ”sanningen” är inte hela bilden.”

Uppmanades gå i pension

I anmälan framgår också att ÖB ville gå längre än så. Han försökte pensionera bort det han upplever som ett problem.

”Anders uppmanades seriöst att överväga att gå i pension nu i sommar 2018 av ÖB på mötet med ÖB och Gyllensporre. Anders upplever det som kränkande särbehandling, att han blivit illa behandlad och att man har använd makt på ett sätt som man inte ska använda den på.”

Försvarsmakten vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Det pågår ett personalärende där vi utreder påståendena om kränkningar. Så du kan ställa vilka frågor du vill, det blir ändå inga kommentarer just nu, säger pressekreterare Jesper Tengroth.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer