Politikerna i Haparanda är oense om hur den nya skolstrukturen i Haparanda ska se ut. På bilden syns Niklas Olsson (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden och oppositionsrådet Per Eriksson (S) barn- och ungdomsnämnden. Foto: SVT

Oenighet om hur Haparandas nya skolstruktur ska se ut

Uppdaterad
Publicerad

I Haparanda är den styrande koalitionen och oppositionen överens om att det behövs en ny skolstruktur men man är inte överens om på vilket sätt det ska ske. Koalitionen vill använda sig av befintliga skollokaler samtidigt som oppositionen vill bygga ett campus för att samla eleverna.

– Vi behöver bygga en ny skolbyggnad för att samla skolan för att göra större samordningsvinster och framför allt göra det långsiktigt så att vi inte sitter om 20 – 30 år med enheter utspridda i kommunen, säger oppositionsrådet Per Eriksson (S) barn- och ungdomsnämnden.

Hnadlar om pengar

Men att bygga ett campus för att samla högstadiet och i framtiden kanske alla elever det vill inte den styrande koalitionen.

– Vi har inga på planer att bygga en ny skola samtidigt som vi avyttrar andra skolenheter utan vi vill använda de enheter vi har i dag och underhålla och renovera dem så att de blir i bra skick, säger Niklas Olsson (M) ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Men det är också en fråga om pengar, koalitionens förslag slutar på 57 miljoner kronor mot oppositionens förslag med nybyggnation som hamnar på cirka 150 miljoner kronor.

Föräldrar vill ha folkomröstning

Och nu vill också föräldrarna i kommunen säga sitt i frågan och de har samlat in namnunderskrifter för att får till en folkomröstning om vilket av förslagen som medborgarna föredrar.

– Jag tycker det är bra med intresserade och aktiva föräldrar men jag tror också samtidigt att inte alla riktigt vet vad skrivit på i det kravet. Men naturligtvis måste vi behandla en sådan här ansökan på rätt sätt, det måste vi göra, säger Niklas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.