Hör politikerna Linda Jonsson (V) ledamot och Barbro Rantalato (S), ordförande i barn-och utbildningsutskottet om sparplanerna för Pajalaskolorna. Foto: SVT/Hans Sternlund

Skolan i Pajala måste spara – politiker oeniga om framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om skolorna i Pajalas byar var en orsak till stora omvälvningar i politiken i Pajala inför valet för två år sedan. Nu har frågan kommit upp på bordet igen.

Skolorna i Pajala kommun är på väg mot ett underskott och skolförvaltningen har utrett konsekvenserna av en rad sparförslag. Det handlar bland annat om en flytt av högstadiet i Korpilombolo, flytt av årskurs sex i Sattajärvi, flytt av förskolan i Junosuando samt en nedläggning av skolan i Tärendö.

Besparingar på Centralskolan i Pajala

Det sistnämnda skulle ge liten effekt eftersom ifall eleverna väljer att gå på friskolan i Kangos i stället för att börja i Pajala. Även besparingar på Centralskolan i Pajala finns med i utredningen. Där har man haft kostnadsökningar för att komma tillrätta problem som Skolinspektionen också har haft synpunkter på.

Olika uppfattningar om lösningen

Det är dock sparförslag som politikerna i barn- och utbildningsutskottet inte är beredda att gå vidare med i det här läget. Majoriteten och oppositionen har dock olika uppfattningar om hur man ska komma tillrätta med underskottet. I videon ovan kan du höra politikerna i barn- och utbildningsutskottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.