Det är just nu högt tryck på extra akuten, som tar emot patienter som misstänks bära på coronaviruset. Foto: Linda Jones/SVT

Ohållbar situation på ”covidakuten” – två skyddsstopp på fyra dagar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal Norrbotten och Vårdförbundet har inom loppet av fyra dagar utfärdat två skyddsstopp på extraakuten vid Sunderby sjukhus.

– Arbetstrycket är oerhört högt, säger Eva Westerlund, skyddsombud vid Kommunal.

Det råder en kaosartad situation på extra akuten vid Sunderby sjukhus som vårdar patienter som misstänks ha covid-19. Redan i måndags utfärdade Kommunal Norrbotten och Vårdförbundet skyddsstopp – och i går, torsdag, utfärdade de ytterligare ett.

Ett skyddsombud kan utfärda skyddstopp om de anser att det finns en omedelbar eller allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi kan ju inte bara lämna patienterna då de behöver vård. Men det här har vi gjort för att markera att någonting är galet. Nu måste vi göra någonting åt detta, säger Eva Westerlund, huvudskyddsombud vid Kommunal.

”Kan inte lägga dem på golvet”

Extra akuten har i nuläget tio rum men har tagit in elva, tolv personer för vård. Alla behöver även ligga i en egen sal på grund av smittorisken.

– Det här är inte hållbart. Vare sig för personalen eller patienterna. Man kan ju inte lägga dem på golvet.

Utökat antalet rum

Mattias Morin, verksamhetschef på akutmottagningen, säger att det är en extrem situation för hela sjukvården just nu men att man har lyckats lösa problemen på extraakuten.

I måndags tillförde man extra läkarresurser och efter torsdagens skyddsstopp har man utökat antalet rum från tio till tolv stycken. Enligt Morin är det just bristen på antalet rum som gör att huvudskyddsombuden utfärdat skyddsstopp.

– Vi har även fler vårdplatser för covidpatienter på sjukhuset så vi har börjat tömma extraakuten på patienter, säger Mattias Morin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet