Ökad grupp utsatt om partner dör

Uppdaterad
Publicerad

Par med stora bostadslån riskerar en ekonomisk smäll om ena partnern dör. Extra utsatta är personer som saknar kollektivavtal, en grupp som växer.

Omkring en halv miljon saknar i dag kollektivavtal. Trenden är att de blir fler.

Ofta finns efterlevandeskydd och livförsäkringar i kollektivavtalet, och de som i dag saknar sådant kan utsätta partner och barn för en ekonomisk risk, konstaterar Folksam i en ny rapport.

-Folk är rysligt ovetande om villkoren som gäller vid tragiska händelser, generellt är kunskapen om kollektivavtal och försäkringsskydd väldigt dålig, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på Folksam.

Leva fattigare

Extra utsatta är exempelvis par med stora bostadslån, vilket är extra vanligt i storstäder, där andelen som inte är anslutna till kollektivavtal dessutom är större.

Ett dödsfall kan i så fall få svåra ekonomiska konsekvenser för de anhöriga.

-Partner och barn får dels en rätt dramatisk förändring av sin levnadsstandard i och med att de förmodligen måste byta bostad. Dels får man räkna med en bestående sänkning av sin levnadsstandard, säger Håkan Svärdman.

Vissa överförsäkrade

För personer som saknar kollektivavtal rekommenderar han i första hand att ta kontakt med sin arbetsgivare och se över möjligheterna att få ett försäkringsskydd via sin anställning. Om inte det fungerar bör man kontakta sin fackliga organisation eller sitt försäkringsbolag för att teckna ett kompletterande skydd.

För personer som har kollektivavtal finns risken att man tvärtom är överförsäkrad. Efterlevandespension och återbetalningsskydd minskar pensionen. En separat livförsäkring kan vara bättre.

-Framförallt är kvinnor lite för pigga att teckna återbetalningsskydd för sin tjänstepension. De har ofta lägre lön och ibland låter man det ligga kvar och ticka trots att barnen är vuxna. Det kan sänka ens pension rätt rejält, säger Håkan Svärdman.

Fakta: Olika skydd vid dödsfall

* Omställningspension och garantipension: Om din partner avlider när du är yngre än 65 kan du enligt lag få omställningspension om vissa villkor uppfylls, som bygger på den dödes pension. Gäller i ett år, med möjlighet till förlängning i ett år till. Är pensionen väldigt låg kan man få rätt till garantipension upp till 7 881 kronor i månaden.

* Statlig barnpension och efterlevandestöd: Barn som inte fyllt 18 kan enligt lag få barnpension om en förälder avlider och bygger på den avlidne förälderns allmänna pension. Är den väldigt låg finns ett efterlevandestöd som garanterar att barnet får minst 1 480 kronor per månad.

* Efterlevandeskydd: Du kan kombinera din pension med ett skydd för anhöriga, som minskar pensionen något.

* Livförsäkring: Tecknas enskilt, eller av arbetsgivare eller fack, som oftast innebär att ett engångsbelopp delas ut vid dödsfall.

Källor: Konsumenternas, Pensionsmyndigheten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.