Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vid H2 Green Steels senaste möte med de boende i Svartbyn så märktes en hel del oro. Beskedet att man vill bygga närmare byn väcker en hel del frågor. Foto: Linus Nilsson/SVT

Ökad oro när stålverket flyttas närmare Svartbyn

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startade H2 Green Steel en nya samrådsrundan efter att det framtida stålverket behöver byggas närmare byn, Svartbyn, i Bodens kommun. Kommunikationschef Jenny Molvin tycker sig se en förändring i de frågor som företaget fått svara på vid det andra samrådet än vid det första.

H2 Green Steel gick under förra veckan ut med uppgifter om att det planerade stålverket och dess område som är planerat att bli två kilometer långt och en kilometer brett, måste flyttas närmare byn, Svartbyn i Bodens kommun. En flytt som medför att närmsta granne kommer att ha drygt 150 meter till stålanläggningen.

Nya frågor under andra samrådsrundan

Onsdagen var den första dagen för det nya samrådet, som hölls på Svartbygården, och de drygt 150 besökarna hade med sig många frågor till företaget.

– Vid det förra samrådet, i och med att den tidigare platsen var mer avskild kretsade frågorna kring Boden och hur det skulle påverka kommunen positivt och negativt. Nu när anläggningen flyttats närmare märker man att det fler frågor om buller, lukt och hur anläggningen kan komma att påverka närmiljön, säger Jenny Molvin.

Frågorna varierar var man bor i byn

Efter att första dagen börjar närma sig sitt slut tycker hon sig se en tendens från byborna baserat på var i byn som man bor.

– Boende i den norra delen, kanske främst Norra Svartbyn, som är närmare anläggningen har fler frågor om hur högt det låter, om det doftar och när det kommer låta. I södra delen är det fler frågor om hur transporterna kommer att gå till och från väg 97, säger Jenny Molvin.

SVT tog sig tid och prata med ett antal bybor om hur de ser på det nya beskedet om att anläggningen kommer närmare byn och vilka frågor som de hoppas att få svar på, hör deras röster, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet