Smittspridningen har ökat bland skoleleverna i Pajala. Skolchefen Leif Rönnbäck berättar om olika försiktighetsåtgärder. Foto: SVT/arkiv

Ökad smittspridning bland skolelever i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Sedan förra veckan har sammanlagt 14 skolelever och en vuxen drabbats av covid-19 vid skolor i Pajala kommun.

– Det stämmer att ett antal elever har insjuknat, säger Lena Hannu, rektor för Pajala centralskola, Smedskolan och Grundsärskolan.

Med anledning av att smittspridningen ökat har skolan med hjälp av hälsocentralen tagit covid-19 test på  elever i en av klasserna under onsdagen.

–  Vi har gjort screeningen i dag och har inga provsvar än, säger Lena Hannu.

Nyss testade

 – Vi håller nära kontakt med Region Norrbottens smittskydd och i nuläget är inte situationen sådan att vi inte kan ha klassrumsundervisning. Vi är totalt 370 elever och 80 personal och av dessa vet vi att totalt 15 är smittade, säger Lena Hannu.

– Vi är medvetna om att situationen snabbt kan ändras från dag till dag så vi håller nog koll på utvecklingen, säger Leif Rönnbäck, skolchef i Pajala kommun.

Aktiviteter ställs in

För att inte sprida covid-19 smitta till andra skolor runt om i Pajala kommun vidtar man nu ett antal försiktighetsåtägrder.

– I dag skulle elever från tre av våra byaskolor komma in till centrum och ha slöjd och simundervisning men de aktiviteterna har vi ställt in. Det är viktigt att alla tänker på att stanna hemma om de känner sig förkylda, säger Leif Rönnbäck.

På fredag skulle det vara Idrottens dag på alla skolor i Pajal kommun men även det är inställt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet