Polis i arbete

Ökat polissamarbete över gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Antas regeringens lagförslag kan svensk polis samarbeta med andra länders polis från och med juli i år. I östra Norrbotten innebär det att svensk polis kan få hjälp av finska kollegor som får agera i Sverige och tvärt om.

En trafikkontroll med enbart svenska poliser. Det är den gängse synen av svensk polis i arbete. Men snart kan polisarbete i olika former ske i samarbete med andra länders polis.

Ett regeringsförslag finns och antas det av riksdagen kan lagen träda i kraft i juli i år. För poliser i östra Norrbotten öppnar det här möjligheter till samarbete med finsk polis. Svensk polis kan agera i Finland och finsk polis i Sverige.

– Om vi tar Pajala och Övertorneå som exempel så är chansen större att få hjälp från Ylitornio eller Kolari som kan komma och stötta upp. Istället för att vänta in förstärkning från Kalix eller Haparanda, säger Mikael Rova som är gruppchef vid polisen i östra Norrbotten.

Sampatrullering

Mona Kumpula som är polisinspektör i Pajala tror att det här kan leda till mer konkret samverkan mellan svensk och finsk polis.

– Jag förutsätter att det kommer att bli sampatrullering med finsk polis. Annars blir det som idag för vi samverkar redan nu, säger hon.

Utmaningar

Redan idag samverkar svensk och finsk polis i Tornedalen. Med den nya lagen öppnas större möjligheter men det finns också utmaningar.

– En utmaning är språkförbistringen men jag tror inte att det är ett hinder som man inte kan lösa, säger Lars Öberg som är lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten.

Vad kan det här innebära för allmänheten?

– Förhoppningen är att man inte ska se gränsen som ett hinder och att båda länders medborgare kan se en fördel med det här. Samtidigt krävs det en viss polistäthet på båda sidor av gränsen. I huvudsak ska ju svensk polis jobba med svenska ärenden och tvärt om på finsk sida, äger Lars Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polissamarbete över gränsen

Mer i ämnet