Foto: Benny Lindberg/SVT

Okej med minusbudget inom aktiebolag

Uppdaterad
Publicerad

Företagarna i Norrbotten använde en tredjedel av kassan för att täcka förlusten under 2014 och valde trots det medvetet att gå med förlust även 2015, men det är okej så länge det finns tillgångar kvar, enligt en revisor.

EU-projektmissarna under 2014 ledde till en förlust på nästan 850 000 kronor för Företagarna Norrbotten och det tömde alltså en tredjedel av de rörliga medlen i kassan.

Under 2015 budgeterade organisationen medvetet med ett nytt underskott, den här gången på 250 000 kronor.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Okej med minusbudget

Eftersom de rörliga medlen nu är nere i 1,8 miljoner kronor så innebär det att de snart minskat till drygt 1,5 miljoner kronor när årsredovisningen för 2015 lämnas fram.

Och det innebär att en dryg miljon kronor, eller mer än 40 procent av de rörliga ekonomiska tillgångarna försvunnit på ett drygt år.

– Generellt kan jag säga att det i kommuner och landsting finns balanskrav om god ekonomisk hushållning. De får inte lägga fram en minus-budget, utan de måste minst lägga fram en noll-budget, säger revisorn Anders Färnstrand och fortsätter:

– Men i ett aktiebolag finns det ingenting i lagstiftningen som säger att man inte får lägga en negativ budget.

Försenat årsmöte

Men för att det ska vara okej så ska det finnas täckning i det fria egna kapitalet för att klara underskottet och det har alltså Företagarna Norrbotten.

– Det kommer att tära på det egna kapitalet, men bedömer styrelsen att man klarar det så är det inga bekymmer, säger Anders Färnstrand.

Men den moraliska frågan då?

– Det är en helt annan sak och ingenting som en revision handlar om. Jag utgår från att det finns en strategi bakom beslutet att lägga fram en negativ budget, säger Anders Färnstrand.

Men Företagarna Norrbottens årsmöte, som skulle ha hållits runt 20 april, är försenat. Och därför dröjer årsredovisningen för 2015, revisionsberättelsen och förslaget till ny styrelse.

– Jag skulle tro att vi kommer in i början av maj innan vi kan hålla årsmötet, säger Erland Nilsson, ordförande för valberedningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Mer i ämnet