Margot Wallström på Arctic Frontiers möte i Tromsö Foto: TT

Oklart om Wallström åker till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Det är oklart om Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommer att närvara vid Barentsrådets möte i Archangelsk.

Barentsrådet är ett forum för mellanstatligt samarbete i frågor som rör Barentsregionen. Ordförandeskapet roterar mellan Ryssland, Sverige, Finland och Norge.

I oktober kommer Rysslands utrikesminister Lavrov att hålla i ett ministermöte där ordförandeskapsklubban ska lämnas över till Sverige som då övertar ordförandeskapet.

Det är dock ännu inte klart om Sveriges utrikesminister då kommer att åka till Arkhangelsk för att närvara på ministermötet.

– Vi har ännu inte bestämt, det är något vi kommer att tänka på när det kommer, säger Margot Wallström till tidningen Barents Observer.

Viktigt med dialog

Wallström utvecklar inte i intervjun när hon kommer att fatta sitt beslut om att åka eller ej.

– Jag vet inte riktigt, men vi tror att dialog är viktigt, även med länder som vi har olika åsikter från, säger Wallström till Barents Observer.

Varken Norgens utrikesminister Børge Brende eller Margot Wallström har varit i Ryssland sedan Moskvas annektering av Krim i mars 2014.

”Vill träffa ryska utrikesministern”

SVT Nyheter Norrbotten har sökt Margot Wallström för en kommentar, men enligt pressekreterare Erik Wirkensjö hade hon på söndagen fullt upp med den amerikanska situationen efter president Donald Trumps beslut om inreseförbud för personer från vissa länder.

– Det stämmer att Margot Wallström inte har besökt Ryssland sedan hon blev utrikesminister. Däremot har hon uttryckt att hon gärna vill träffa den ryska utrikesministern framöver, säger pressekreterare Erik Wirkensjö till SVT Norrbotten.

Barents Observer skriver att det idag är ett dilemma för de nordiska länderna hur man bäst balanserar ett avståndstagande mot Rysslands agerande i Ukraina mot behovet av att fortsätta ha en bra dialog över gränserna i Barentsområdet.

Finland har valt gå en annan väg än Norge och Sverige och har bibehållit kontakterna på ministernivå och presidentnivå med Ryssland.

Barentsrådet, eller Barents Euro-Arctic Council (BEAC), är ett forum för mellanstatligt för samarbetet i Barentsregionen.

Rådet bildades 1993 för att stödja och främja det regionala samarbetet i de nordligaste delarna av Sverige, Norge, Finland och nordvästra Ryssland. Förutom dessa länder är även Island och Danmark medlemmar.

Ordförandeskapen i Barentsrådet roterar mellan de länder och län som geografiskt ingår i samarbetet. Överlämningen av ordförandeskapet sker vid ett möte mellan medlemsländernas utrikesministrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.