Foto: SVT

Två elever gripna efter olaga hot på Pitholmsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Två elever under 18 år greps under onsdagsförmiddagen misstänkta för olaga hot på Pitholmsskolan i Piteå. Ett vapenliknande föremål har beslagtagits.

Eleverna ska ha uppträtt på ett hotfullt sätt på skolområdet när polisen larmades strax efter 9.30 på onsdagen. Eleverna kunde senare gripas och en anmälan gällande olaga hot har upprättats. I övrigt ger polisen ingen ytterligare information om ärendet utan hänvisar till förundersökningssekretess.

Pitholmsskolan har elever från årskurs 4 till årskurs 9.

Två gripna och två målsägande

Enligt kriminalkommissarie Ola Lundström förelåg ingen fara för allmänheten och ingen person har kommit till skada.

– Vi har hållit förhör och gripit två personer. Polis har inte behövt evakuera eleverna från skolan, men vi är fortfarande på plats och inväntar försvarare och socialtjänsten, eftersom det handlar om unga personer, säger han.

Enligt uppgifter har ett pistolliknande föremål använts, stämmer det?

– Jag vill inte bekräfta något ännu, men det handlar om ett hot mot två målsägande.

Under eftermiddagen bekräftade Piteå kommun att ett vapenliknande föremål har beslagtagits i samband med gripandet. Skolan kommer att ha ett fortsatt samarbete med polis även framöver i ärendet. På torsdag kommer en krisgrupp komma till skolan.

– Vi tar incidenten på största allvar och agerar utifrån de planer vi har för händelser i skolan. Vi är oerhört tacksamma att det inte ledde till någon personskada, säger förvaltningschef Malin Westling. 

– Viktigast för oss just nu är att skapa lugn och trygghet, ge stöd till alla som är oroliga såväl personal som elever. Oroliga föräldrar är välkomna att kontakta skolans rektor. Alla barn och elever ska känna sig trygga i våra skolor, säger Malin Westling.

Eleverna behövde inte evakueras från skolan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.