Möts i jazz och poesi

Publicerad

Idag hade turnén Poesimelodi premiär på Stadsöskolan i Luleå. En turné där barn sjunger och spelar tillsammans med Norbotten Big Band. Repertoaren består av dikter skrivna och tonsatta av barn i Norrbotten.

Sammanlagt 145 dikter skickades in till projektet Poesimelodi. Sju stycken av dessa valdes ut och tonsattes av kulturskolelever i olika åldrar. Slutligen förpackades låtarna om till jazz i storbandsformat. Måns Hassler är en av eleverna som spelar med Norrbotten Big Band. Han har tonsatt dikten Banan.

-Det är roligt att få testa, för jag har aldrig testat att skriva en låt förut. Och det lät mycket bättre än jag trodde när de spelade upp den också, säger Måns Hassler.

Syftet med projektet är bland annat att främja barnens intresse för skrivande och musik.

-Deras frö ska liksom börja växa och de ska bli sugna på att göra mer. Och de som inte har gjort det här ska få en idé och tänka ”WOW – jag skulle också kunna göra det här”, säger initiativtagaren till projektet Regine Nordström. Hon är även redaktör för Polarbibblo.se där barn kan få sina dikter publicerade och samtidigt få råd i skrivandet.

Gymnasieeleverna Liv Wegbladh och Nadia Sahlin har tonsatt och gjort musik av dikten Drick inte kaffe, skriven av en högstadieelev.

-Det är jättekul att få vara med när människor möts från så olika håll, säger Liv Wegblad och Nadia Sahlin instämmer.

-Att massa olika åldrar har varit delaktiga i ett projekt och att man kan mötas och framföra det så här live. Det tycker jag är jättefint, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer