Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu testas miljövänligt konstgräs på några fotbollsplaner i Luleå. I klippet berättar Patrik Bylin, kommunens fritidschef, om projektet. Foto: Anders Hjertström/SVT

Olivkärnor och sand ska ersätta miljöskadlig granulat på fotbollsplaner i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Kan olivkärnor och specialsand ersätta malda gummidäck på nordliga konstgräsplaner? Det ska nu testas när Luleå kommun och de kommunägda bolagen Lumire och Lulebo skapar två nya fotbollsplaner på Hertsön med miljövänligt granulat.

– Vi vet att det gummigranulat som ligger i dagens konstgräsplaner inte är så miljövänliga. Nu har vi möjlighet att testa något som ska vara mer miljövänligt, säger kommunens kultur- och fritidschef Patrik Bylin.

Konstgräsplaner innehåller ofta granulat gjort av gummidäck, en betydande källa till mikroplaster som inte bryts ned. Mikroplaster försvinner från planerna med regnvatten och snöröjning och hamnar i dagvattenbrunnar och omgivande natur.

Olivkärnor och sand

Runt om i Sverige testas mer miljövänliga konstgräs- och fyllnadsmaterial. På Hertsöns Idrottsplats i Luleå ska två femmannaplaner anläggas där man prova olika slags granulat; ett som är gjort av olivkärnor och ett av en plastbestruken sand. I morgon rullas de nya konstgräsen ut på de två planerna och om cirka två veckor ska det vara klart för spel.

Förutom kommunen och de två kommunägda bolagen Lumire och Lulebo är också Luleå Tekniska Universitet med i projektet

– Jag kommer att analysera lakvatten från de nya planerna för att jämföra mikroplastspridningen med traditionellt konstgräs, säger Julia Tornberg som studerar miljöteknik vid universitetet.

De två kommunala bolagen investerar 250 000 vardera och kommunen går in med omkring 700 000 kronor.

I videon berättar Patrik Bylin mer om testet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.