Tidsfusk vid LKAB avslöjat

Uppdaterad
Publicerad

Det är 25 anställda som under flera år fuskat till sig full lön, trots att de varit hemma. Det handlar om mångmiljonbelopp. LKAB avser nu att vidta åtgärder mot alla 25 anställda som arbetar på en och samma arbetsplats.

Fusket har ägt rum på helgerna under flera års tid. Det har gått till så att en person stämplat in åt de andra i skiftlaget,  som stannat hemma med full lön, enligt uppgifter till Nordnytt.

– Det handlar om ett allvarligt missbruk av arbetstid på en arbetsplats under jord i Kiruna och vi ser mycket allvarligt på det vi har sett och upptäckt, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör på LKAB till Norrdnytt.

LKAB fortsätter att utreda fusket och de anställda har frågats ut av ledningen och facket försöker nu lindra effekterna för de som hotas av uppsägning.

– Det gör vi alltid. Vi kan inte friskriva folk från ansvar, men det kan finnas lösningar via förhandlingar, säger Jan Thelin, ordförande i gruvtolvan.

Men det hänger på LKAB:s inställning och gruvbolagets besked hittills är att man behöver tid på sig för att fundera på frågan.

– Vi följer ju den arbetsrättsliga lagstiftningen och skalan börjar med en varning och slutar med avsked, men vi har ännu inte bestämt oss för vilken påföljd det ska bli, säger Grete Solvang Stoltz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvfusk

Mer i ämnet