Hör verksamhetschef Marie-Heléne Ståhl om öppningen av äldreboenden i Bodens kommun. Foto: Erica Larsson/SVT

Ont om tid för förberedelser när äldreboenden öppnas

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboenden i landet har nu öppnats för besök. Men tiden för att förbereda sig inför öppnandet har varit kort visar en rundringning bland länets medicinskt ansvariga sjuksköterskor.

– Ja, det håller vi med om. Vi har kunnat utarbeta rutiner och riktlinjer som vi behöver men det kunde ha varit lite mer tid, säger verksamhetschefen Marie-Heléne Ståhl på Bodens kommun.

”Tajt” om tid

Överlag är kommunerna positiva till öppnandet av äldreboendena men i några kommuner säger de medicinskt ansvariga sjuksköterskor att det varit ”tajt” om tid. Det rör sig om fem kommuner, Övertorneå, Arjeplog, Älvsbyn, Pajala och Boden.

Coronaviruset i Norrbotten

I Boden har kommunen beslutat att de som ska besöka äldreboenden först ska ringa till berörd enhetschef.

– Det vill vi för att enhetschefen ska ha koll på att det inte är för många vid besöken och att vi på det sättet kan hålla den sociala distanseringen. Vi vill gärna att besöken sker i brukarens rum eller utomhus. Vi ger också munskydd man kan ha under besöket, berättar verksamhetschefen Marie-Heléne Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet