Operationsköerna blir allt längre

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Norrbotten har en så stor brist på sjuksköterskor att köerna till operation bara blir längre och längre. Upp till ett år kan man få vänta om man ska göra en gallstensoperation.

– Vi klarar den högprioriterade vården på ett bra sätt. Exempelvis cancer. Men då får lägre prioriterad vård stå tillbaka, säger Michael Dahlberg, chef för kirurgin vid landstinget.

Det är framförallt bristen på sjuksköterskor som förlänger väntetiderna och köerna.

– Ta till exempel gallstensproblematik, där har vi nog snart ett års kö.

Övertid normaliserat

Att landstinget har brist på sjuksköterskor blir kanske extra tydligt i en rapport från förra året som visar att 80 stycken sköterskor hade övertid på mer än 200 timmar. Övertid har normaliserats inom landstinget, skrev revisionsfirman PVC i rapporten.

– Det handlar om många saker som man måste jobba med. Som att bli en bättre arbetsgivare, erbjuda utbildning och så, säger Michael Dahlberg, chef för kirurgin vid landstinget.

– Men det har man sagt i flera år?

– Ja, det har man sagt. Jag tror helt enkelt att det måste in mer pengar i sjukvården. Det är ett västerländskt problem som vi har när vi ser att kostnadsökningarna är större än intäkterna, säger Michael Dahlberg, chef för kirurgin vid landstinget.

Senare i dag träffar vi Glenn Berggård (V), vice ordförande i landstinget, där han får svara på frågor runt de långa operationsköerna. Intervjun kommer att visas både i våra sändningar och på vår webb.

Har du egna erfarenheter av långa operationsväntetider? Hör gärna av dig till oss med din berättelse: norrbotten@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Operationssjuksköterskor i Norrbotten

Mer i ämnet