Operationssjuksköterskor är en så eftertraktad yrkesgrupp att Region norrbotten erbjuder betald specialistutbildning och garanterad anställning. Foto: Arkivbild/TT

Operationssköterskor garanteras jobb efter specialistutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Operationssköterskor är den yrkesgrupp där Region norrbotten är mest beroende av inhyrd personal. Därför erbjuder nu regionen betald specialistutbildning och garanterad anställning efter utbildningen.

Stora pensionsavgångar väntar de närmaste åren när det gäller operationssköterskor. De är också en av de yrkesgrupper där Region norrbotten har störst kostnader  och är mest beroende när det kommer till inhyrd personal.

Nu försöker regionen uppmuntra till specialistutbildning.

”Väldigt glada”

Den som väljer att göra det får behålla sin lön under utbildningstiden och är garanterad jobb efter utbildningen.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda den här specialistutbildningen i samverkan med Luleå tekniska universitet. Vi hoppas kunna fylla platserna och därför är det naturligt att erbjuda de sjuksköterskor som under 2019 påbörjar utbildningen bibehållen grundlön under studietiden, säger Per Marcusson, länschef för anestesi/operation/intensivvård.

Villkoren för att studera med bibehållen lön:

  • Är legitimerad sjuksköterska som har arbetat som sjuksköterska i minst sex månader.
  • Är tillsvidareanställd inom Region norrbotten.
  • Blir antagen till specialistutbildning inom operation och påbörjar utbildningen under 2019.
  • Arbetar tre helgpass per termin.
  • Efter avslutad utbildning arbetar under två års tid inom någon av Region norrbottens tre operationsenheter.

Källa: Region norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.