Foto: SVT

Regionen öppnar filialer och servicepunkter i länets glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten kommer att öppna åtta filialer och elva servicepunkter i länets glesbygd för att stärka den första linjens hälso- och sjukvård. Enligt planerna ska nyordningen genomföras i bland annat Hakkas och Pello under mars månad.

Regionledningen vill öka tillgängligheten får nära vård i glesbygd och ett minskat resande genom förslaget om filialer, som ligger mer än 45 kilometer från en hälsocentral och har 150 eller fler boende som är 65 år eller ändre, och servicepunkter som ligger 25 till 44 kilometer från en hälsocentral.

Enklare vård

På filialerna ska folk få möjlighet till medicinsk bedömning och åtgärd av en sjuksköterska eller läkare och öppettiden är en dag per vecka.

På servicepunkterna ska man kunna ta prover och få hjälp med enklare vård av en sjuksköterska eller en undersköterska och öppettiden ska vara minst en dag varannan vecka.

Hakkas, Vuollerim, Junosuando, Puoltikasvaara, Pello, Karesuando, Harads och Korpilombolo föreslås få ersättning för att öppna filialer.

Tärendö, Dokkas, Övertorneå, Laisvall, Slagnäs, Glommersträsk, Moskosel, Långträsk, Vidsel, Karungi och Överkalix föreslås få ersättning för servicepunkter.

”Viktig fråga”

– Det här är en viktig fråga för Norrbottningarna och det är väldigt positivt att så många vill vara med och hålla glesbygden levande genom den här satsningen, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP)

– Att hälsocentralerna nu kan satsa på en närmare vård genom filialer och servicepunkter kommer att innebära en mer jämlik vård i Norrbotten, säger regionrådet Linda Frohm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer