Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör några röster från oppositionen om trovärdigheten i att Niklas Nordström inte kände till Lekfalks konsultdeal Visa alla (2)
Visa alla (2)

Oppositionen om Nordströms trovärdighet: ”Utgår från att han inte ljuger”

Publicerad

Thomas Söderström (L) har personligen fått flera rapporter utifrån landet efter att Mikael Lekfalk hamnade i blåsväder.

– Det här är beklagligt och allvarligt. Man ser ju det här som jättekonstigt och folk undrar vad är det som händer i Luleå egentligen? Har vi koll på hur vi styr vår kommun?, berättar han.

Vänsterpartiets Nina Berggård är en annan ur oppositionen som reagerat starkt på Mikael Lekfalks agerande i konsultärendet.

– Jag tycker att det är en sorglig historia när vi har någon form av kultur som gör att man som chef kan ha bestämt det här för sin egen räkning, säger hon.

”Polisen får avgöra om brott begåtts”

När man läser Mikael Lekfalks anställningsavtal så ser det ju ut som att kommunen egentligen inte skulle behöva betala ut den här avgångsersättningen på två miljoner kronor eftersom kommunen har rätt att häva avtalet på grund av brottslighet eller annat grovt kontraktsbrott, har ni diskuterat den frågan idag?

– Ja det finns ju två saker vi kan fundera på. Det ena är ju att kommunens personalchef anser ju att det här håller inte i arbetsdomstolen och det andra är ju att det finns en polisanmälan och det är ju polisen som får titta på det om det om något brott har begåtts, säger Nina Berggård (V).

– Det är inte någon som har sagt till mig att han har brutit mot reglerna i sig och det finns ju ett avtal och avtal ska man hålla ändå, säger Thomas Söderström

Många har frågor

Sverigedemokraternas Per Göransson var också upprörd över att förmiddagens extrainkallade krismöte gällande den avskedade kommundirektören inte var öppet för allmänheten.

– Många kommuninvånare har hört av sig till mig och undrat om de kunde delta för att få svar på sina frågor men det här var ju ett stängt möte, även för media, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lekfalks mentor

Mer i ämnet