Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialdemokraterna kallar Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiets förslag om att låta regiondirektören förfoga fritt över operationsmiljonerna för orimligt. – Det är viktigt för transparensen och öppenheten kring hur Region Norrbotten använder skattemedel. Foto: Erica Larsson, SVT/Jack Mikrut, TT

Regiondirektören får bestämma över en halv miljard – oppositionen kritisk: ”Orimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson kommer att upphandla och beställa operationer för en halv miljard kronor för att bli bukt med vårdskulden. Men regionstyrelsens opposition är kritiska och kallar beslutet för orimligt.

Under tisdagen beslutade regionstyrelsen i Norrbotten hur vårdskulden som byggts upp under pandemin ska hanteras.

Förslaget som Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet, som är den styrande majoriteten, la fram gick ut på att regionstyrelsen ska överlämna avsvaret till regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson att upphandla och beställa operationer inom områden som ortopedi, kirurgi, urologi, gynekologi och öron, näsa – hals för 500 miljoner kronor.

Socialdemokraterna försökte först återremittera frågan men när det inte gick valde man att reservera sig mot beslutet.

– Det är inte rimligt att en enda person får förfoga fritt över så stora summor. Det är viktigt för transparensen och öppenheten kring hur Region Norrbotten använder skattemedel och statsbidrag att allmänheten också för kännedom om hur man väljer att prioritera, skriver Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.

Ytterligare kritik mot förslaget

Även Vänsterpartiet opponerade sig mot den styrande majoritetens förslag och kom med ett eget tilläggsyrkande gällande en reviderad återställningsplan.

– Där argumenterade Vänsterpartiet för att utökad operation i första hand skall ske inom den egna verksamheten och tillsammans med våra Norrlandsregioner, och att politiken skall besluta om eventuell tilldelning till privata vårdgivare efter att konsekvensbeskrivningar för den egna verksamheten tagits fram, säger Glen Berggård, oppositionsråd vid region Norrbotten.

Oppositionsrådet: Länsborna tycker inte om privat vård

Även Vänsterpartiet fick avslag, varpå de sedan reserverade sig till förmån för deras eget yrkande.

Men trots avslagen och att beslutet nu redan är taget för hur regionen ska hantera vårdskulden med flest inställda operationer i hela Sverige så menar oppositionsrådet Anders Öberg (S) att man har norrbottningarna med sig i kritiken man nu framför.

– Vi vet att norrbottningarna inte tycker om att ha privat vård, de vill inte att det ska vara vinster i välfärden och det här är ju ett sätt att flytta över våra skattemedel till privata aktörer, säger han.

I videon ovan förklarar oppositionsrådet Anders Öberg (S) varför socialdemokraterna inte ger sig trots att beslutet redan är taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer