Hör Birgitta Nilsson på infocenter i Jokkmokks kommun berätta om riskerna för ovana vandrare i Sareks nationalpark. Foto: Henrik-Micael Kuhmunen/Laponiatjuottjudus/Mattias Larsson/SVT

Många ovana vandrare i fjällen – småbarnsfamiljer på väg in i Sarek

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för vandring i Jokkmokks kommun är större än de senaste åren. Men med extra kluriga väderförutsättningar, oroar sig nu kommunen för att nya vandrare ska ge sig ut på för farliga turer.

Jokkmokks kommun har under våren och försommaren upplevt ett större tryck från folk som vill ut och vandra för första gången jämfört med tidigare år. Anledningen bakom det ökade intresset för vandring i kommunen tros vara coronapandemin som gör att resandet inrikes ökar.

”Kan bli problem”

Men även om man välkomnar de nya gästerna, oroar sig kommunen för att ovana vandrare ska ta sig vatten över huvudet. Med snö och stora mängder vatten i fjällen är förutsättningarna svårare än vanligt.

– Det kan bli problem om man inte är tillräckligt påläst, utrustad och vet vad man ger sig in på, säger Birgitta Nilsson på infocenter i Jokkmokks kommun.

Ovetandes om snö och stora vattenmängder

De flesta som hört av sig till kommunens infocenter har gjort det i förväg genom telefon, men det har även kommit turister till Jokkmokk, som på plats försökt planera sina vandringar ovetandes om de stora mängder snö som finns i bland annat Sarek. Småbarnsfamiljer har till exempel velat göra utflykter i den utmanande miljön.

Därför har man allt oftare fått avråda folk från sina aspirationer i vandringslederna, främst genom att föreslå enklare leder, berättar Birgitta Nilsson.

I klippet ovan hör du Birgitta Nilsson berätta om situationen i Jokkmokk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer