Oro för sprickbildningar – vill snabba på nya sjukhuset i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal byggnader i Kirunas gamla centrum har drabbats av sprickbildning. I ljuset av detta ser Kenneth Backgård (SJVP) att det finns en risk att Kiruna sjukhus står utan lokaler innan det nya står färdigt. Därför vill Region Norrbotten snabba på byggandet.

Sedan ett antal år har det stått klart att Kirunas sjukhus behöver ersättas. Ett nytt ska byggas i samband med att Kirunas gamla centrum rivs för att lämna plats för fortsatt järnmalmsbrytning i Kirunagruvan.

Det nya sjukhuset har potential att bli den dyraste byggnaden under Kirunas samhällsomvandling – och stadens sprickbildningar oroar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

– Sprickbildningen ser ut att vara mer progressiv än vad man har trott. Jag vill inte säga obrukbar men det blir en kritisk situation fortare, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP).

Vill inte stå utan lokaler

Just nu utreds två platser i närheten av nya centrum för möjlig placering av det nya sjukhuset. Kenneth Backgård menar att ju snabbare det finns ett nytt sjukhus desto mindre risk för ett ”värsta scenario” där lokalerna inte går att nyttja och regionen måste hitta ersättninglokaler.

I klippet berättar Backgård vilken tid som han anser att det nya sjukhuset ska stå klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet