Sex procent moms på museum men hela 25 procent på naturguidning Foto: SVT Arkiv

Osäkerhet kring moms retar turistföretag i norr

Uppdaterad
Publicerad

Osäkerheten kring vilken moms som ska gälla vid naturguidning retar turistföretag i norr. Lennart Pittja i Gällivare är kritisk och anser att politikerna bakom förslaget inte tar näringen på allvar.

– Märkligt om det ska vara sex procents moms om man går på museum och lär sig om samisk kultur men 25 procent om man träffar en äkta same i naturen, säger han besviket.

Från 1 januari 2018 sänktes momsen vid naturguidning från 25 till sex procent. Inte minst Naturturismföretagen, en branschorganisation för naturturistföretagen, hade under en rad av år arbetat för den förändringen. Man motiverade det bland annat med att samma momssats borde gälla när man förevisar natur- och kulturhistoriska områden,  som vid exempelvis museibesök. Det beslutet togs av dåvarande S+V+MP -regeringen. När riksdagen i december antog budgetförslaget från KD+M stod det klart att där ingick förslag på att momsen åter skulle höjas till 25 procent med start från och med 1 juli i år.

Beslutet mötte protester och finansdepartementet skickade ut frågan på remiss. Naturturismföretagen var emot höjningen, det gjorde även andra, bland annat Jordbruksverket. Naturturismföretagen anser att en momshöjning skulle skada och försvaga naturturismens växt- och attraktionskraft. Något som skulle missgynnar hela besöksnäringen och bidra till att öka klyftan mellan stad och land.

Ovissheten skapar problem i prissättning

Beslut om momsen dröjer dock och nu efterlyser flera företag som vi pratat med raskt besked. Ovissheten skapar problem i prissättning och framför allt anses en höjning mycket olycklig och orättvis.

Lennart Pittja driver sin sameturismverksamhet i i Gällivare kommun, i Laponia- Sjauna området.

– Om man går på museum där det berättas om samer och olika kulturlandskap, så betalar man 6 procent i moms, men om man åker och träffar en riktig same, får guidning till världsarv och andra kulturområden, då föreslås det att man ska betala 25 procent moms. För mig är det där inget annat än storstadspolitik. Turismen är otroligt viktigt för glesbygden, den skapar arbetstillfällen i små byar och generar lokal tillväxt. Det har också genom åren varit konkurrenshämmande för turistföretagen i Tornedalen, som angränsar till Finland där det är låg moms på all turism. Där ser man turismen som en viktig basnäring. Det gör man inte i Sverige, säger Lennart Pittja.

Märkligt agerande av politiker

Joakim Hermanson t f generalsekreterare för Naturturismföretagen tycker att politikernas agerande är märkligt.

– Det har varit oklarheter kring vad som anses naturguidning. Olika skattekontor har tagit olika beslut. Vi har hjälpt våra medlemsföretag att driva ärenden kring detta. Märkligt att man, innan det är klarlagt vad som gäller, väljer att krångla  till det ytterligare. För att företagen ska kunna ha en relevant prissättning måste politiken leverera långsiktiga spelregler. Det är också väldigt frustrerande att besked om vad som gäller dröjer. Den här frågan har skötts högst oproffesionelt, säger han.

Olyckligt med momshöjning

Helena Lindahl (C) riksdagsledamot från Västerbotten och ledamot i näringsutskottet tycker att det var olyckligt att KD och M ville höja momsen.

– Men i våra förhandlingar till förändringsbudgeten arbetar vi för att momsen ska vara 6 procent. Det är en turistsatsning i lands- och glesbygd, som har stora utvecklingsmöjligheter. Jag har full förståelse för turistföretagarnas frustration över att besked dröjer, men jag räknar med att de kommer att bli nöjda, att momsen ska vara 6 procent, säger Helena Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.