– Det är ganska farligt. Man bör nog stanna inne och inte vara ute i onödan. Träd kan falla och kommunikationer påverkas. Man ska alltid vara försiktig när vi pratar storm, säger Holmqvist. Se i klippet här ovan hur vindarna drar in över landet. Foto: SVT/TT.

Dubbla oväder drar in med storm och blixthalka

Publicerad

Ett riktigt busväder drar in över norra Sverige och SMHI har utfärdat flera varningar. I Norrbotten har man utfärdat en klass 2-varning för storm. Dessutom varnar man för plötslig ishalka över stora delar av Norrland.
– Man får se upp. Det kan falla träd och bli strömavbrott, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

I norra Lapplandsfjällen drar stormvindarna in på torsdag mitt på dagen, då det väntas blåsa upp emot 24 m/s. Senare på kvällen kan vinden öka ytterligare till omkring 25-30 m/s. Där har man utfärdat en klass 2-varning, vilket är den allvarligaste varningsklassen för vind.

SMHI skriver att det är farligt att vistas på kalfjället och att det är svårt att gå upprätt vid den vindsstyrkan.

– Vi har ett riktigt busväder. Det är direkt livsfarligt att befinna sig på fjället, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

”Kan vara otäckt”

I Västerbotten, Jämtland och Bottenviken har man utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. Även där kan det blåsa mer än 20 m/s.

– Man får se upp. Det kan vara otäckt om man är ute i skogen och det knakar. Eller om man kör bil och det plötsligt ligger ett träd över vägen, säger Per Stenborg.

– Det är ganska farligt. Man bör nog stanna inne och inte vara ute i onödan. Träd kan falla och kommunikationer påverkas. Man ska alltid vara försiktig när vi pratar storm, säger Holmqvist.

Dessutom klass 1-varningar SMHI för plötslig ishalka i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten, då det väntas regna och bli plusgrader på flera håll.

– Dumt att sätta sig i en bil. Det kan kanske frysa på nätterna och svänga mellan plus och minus. Vi har risk för ishalka, säger Nils Holmqvist, SVT:s meteorolog.

Kan bli ännu värre på lördag

Men det tar inte slut där. På lördag drar ett nytt stormoväder in över Norrland.

– Det lugnar ner sig på fredag, men sedan kan det bli ännu värrre, med stora påverkningar, säger Nils Holmqvist.

– Det blir en ordentlig körare. Men hur illa det blir får vi se. Men det är tillräckligt prekärt läge för att det ska vara rejält blåsigt, säger Stenborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer