Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kriminalvården i Norrbotten får 77 nya fängelseplatser och i klippet berättar Jan Wallin om hur de nya modulhusen kommer vara upprustade. Foto: Pressbilder/Kriminalvården

Norrbotten får 77 nya fängelseplatser: ”Utrustade så ingen kan gå genom väggarna”

Publicerad

Överbelagda fängelser och häkten, nya lagförslag och större polistillslag. Det ser Jan Wallin, kriminalvårdschef i Norrbotten, som orsakerna till att myndigheten behöver utöka antalet fängelse- och häktesplatser i länet.

Under året har polisen i Sverige kunnat frihetsberöva drygt 400 personer efter att ha avlyssnat chattapparna Enchrochat och Anon.

Efter tillslaget var beläggningen på landets anstalter 108 procent, men redan under 2016, innan de stora tillslagen, uppmärksammade Kriminalvården regeringen om platsbristen.

– Det plus att det ligger en del lagförslag från regeringen om att slopa ungdomsrabatten, säger Jan Wallin.

Kostnaderna per plats blir billigare

Förändringarna medför att ytterligare anstaltsplatser behöver skapas i Sverige. Kriminalvården har i ljuset av det valt att skapa närmare 600 nya platser på landets fängelser och häkten, drygt tio procent av dessa platser – 77 stycken – är placerade i landets nordligaste del, Haparanda och Luleå.

– Vi har haft så små enheter här vilket gör att platserna som finns här uppe är dyrare än vid större enheter så den här satsningen är också för samhällsekonomin då det går att få ned kostnaderna per plats, säger Jan Wallin.

Säkerhetsglas och slussar

De nya byggnaderna är modulhus för att snabbt möta behovet av fängelse- och häktesplatser.

Men trots att de byggs som moduler så anser han inte att att säkerheten kommer att påverkas negativt.

– Det kommer att utrustas med skalskydd så att du inte kan gå genom väggarna, säkerhetsglas i fönstret, avvisnings- och larmningsstaket och fordonsslussar så som det är i dag, säger han.

Då börjar man bygga ut

Den typen av fängelse som Jan Wallin beskriver motsvarar säkerhetsklass två vilket är den näst högsta säkerhetsklassningen av ett fängelse i Sverige, högsta nivån har till exempel Kumla, Saltvik och Hall.

– Klass tre är öppna anstalter där den närmsta norröver är Sörbyn i Västerbotten, en jordbruksanstalt utan staket, säger han.

Tanken är att byggnationen av modulhusen ska starta i maj nästa år i Haparanda och under oktober månad i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer