Överförmyndare avgår efter nazistskandal

Uppdaterad
Publicerad

Överförmyndaren vid Överkalix kommun, Ivar Isaksson, lämnar sin post när hans förordnande går ut efter valet kommande höst. Orsaken är att han lämnat ut namnen på sex gode män som företräder ensamkommande barn till nazistiska internetportalen Nordfront.

– Felet är mitt och ansvaret för det som hänt är mitt. Jag försöker inte skylla ifrån mig, säger Ivar Isaksson till SVT Nyheter Norrbotten.

Avgår

Nu kommer han att lämna posten som överförmyndare i Överkalix kommun.

– Jag har kontaktat kommunledningen och alla gode män som är drabbade. Och jag har meddelat att om de inte känner förtroende för mig så är jag beredd att sluta. Och jag kommer nog också att göra det.

– Sådana här fel får man inte göra. Jag kommer så fort det går att avsluta det här, dock senast i samband med valet 2018, säger Ivar Isaksson.

Olagligt

Det var Sveriges Radios Ekot som först berättade att nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen NMR:s internetportalen Nordfront begärt och fått ut namnen på de som är gode män för ensamkommande barn i Överkalix kommun.

Sveriges kommuner och Landsting SKL säger till Ekot att man bedömer att utlämnandet av namnen strider mot lagen.

Tidigare har journalister vid SVT gjort motsvarande begäran i ett antal kommuner i Skåne men kammarrätten har avslagit deras begäran med hänvisning till att de gode männen kunde lida skada om uppgifterna lämnades ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer