Översvämmade vägar 1,5 mil norr om Boden. Foto: Läsarbild/Carl-Lennart Persson

Översvämmade vägar och höga flöden i norra Sverige

Publicerad

Klass 3-varning för extremt högra vattenflöden råder i Norrbottens läns inland och längs med norra Norrlandskusten, något som är väldigt ovanligt, enligt SVT:s meteorolog Deana Bajic.
– Det kom ovanligt mycket snö under vintern och nu är det istället ovanligt varmt som gör att snön smälter fort, säger hon.

SMHI har utfärdat ett stort antal varningar för höga flöden som kan riskera i översvämmade vägar och vattendrag. Värst är det i Norrbottens läns inland och östra Norrland, längs med kusten norr om Skellefteå upptill Boden, där en klass 3-varning är utfärdad.

– Det beror på regn och snösmältning. Det är mycket regn i fjällen och samtidigt varm luft i Norrland. Det är på sina håll cirka 20 grader, vilket är tio grader varmare än normalt så här års. Det gör att snön smälter snabbare och flödena ökar kraftigt, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Regnet väntas fortsätta

Även i södra Norrland och norra Svealand råder risk för höga flöden. Värmland och Dalarna har en klass 2-varning, liksom Jämtland och Västerbotten. Vid Upplandskusten råder en klass 1-varning.

Regnet och de höga temperaturerna väntas fortsätta ett par dagar. I början av veckan avtar regnet något men sätter igång igen i mitten av nästa vecka, så det väntas bli fortsatt besvärligt i norra Sverige.

– Lokalt kan det bli risk för mycket mer regn än vad som står på prognosen så det kan nog bli väldigt jobbigt för vissa, säger Deana Bajic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018

Mer i ämnet