Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Översvämning i Luleå – här plöjer bilarna genom vattenmassorna Foto: privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Översvämningar i Norrbottens län efter skyfallet

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser, regnar, åskar och stormar i vissa delar av Norrbotten i dag. SMHI har gått ut med klass 1-varningar och på minst fyra ställen i Norrbotten har det svämmat över.

Under lördagen föll det uppemot 35 millimeter regn på vissa håll i Norrbotten. SMHI kallade det för ”skyfallsliknande” regn och så var även fallet, vilket du kan se i klippet ovan. SMHI har även gått ut med två klass 1-varningar för höga flöden i övre delen av Torneälven samt övre delen av Piteälven.

Räddningstjänsten ryckte ut

På Bergsviken i Piteå fick en matvarubutik upp så mycket vatten via avloppet att räddningstjänsten blev tvungna att komma dit och hjälpa till. Butiken kunde dock fortfarande hålla öppet medan räddningstjänsten sög upp vattnet med vattendammsugare.

Översvämningar i Luleå

I Luleå fick räddningstjänsten in tre samtal om olika översvämningar inom loppet av en halvtimme. I ett av fallen var det en person som fick in vatten i sin bil, men hen lyckades sedan köra iväg. I ett annat fall fick en person in vatten i sitt garage. Det hela slutade med att personen fick hjälp av kommunens gatujour.

Läckte in vatten på hälsocentralen

I det tredje fallet åkte räddningstjänsten ut till platsen eftersom att det först kom in som ett internt brandlarm. När de kom fram till platsen, Mjölkuddens hälsocentral, såg man att det var vatten som kom in genom taket.

– Men vi har lämnat över ärendet till fastighetsjouren som skulle ta det vidare, säger Frida Klarin, inre befäl på räddningstjänsten.

Även i Boden har personer i ett flerbostadshus fått problem med vatten i källaren efter det kraftiga skyfallet.

”Kommit mycket regn på kort tid”

Vissa gator i Luleå har även svämmat över och kring Mjölkudden och Coop Arena har det knappt gått att ta sig fram på vägarna.

– Vi har haft en del kraftiga regn- och åskskurar i området, och det har kommit mycket regn på kort tid. Vi uppmätte på en del platser 15–20 millimeter, men på sina håll kan det ha kommit mer än så, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer