Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad de kvinnliga politikerna har fått höra vid ett kommunfullmäktigemöte i Övertorneå i videon ovan. Foto: SVT

Kvinnlig politiker i Övertorneå: Vi kallades ”bitterfittor” under kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett ovanligt fullmäktigemöte i Övertorneå i måndags där en kvinna påstod att de kallats ”bitterfittor” och att hon hotats med att grävas ned med en spade. Men ord står mot ord – och de politiskt ansvariga förnekar att det ligger någonting i anklagelserna.

Det var den partilöse ledamoten Marianne Salometsä som drog igång diskussionen från talarstolen och påstod att den politiske kollegan Ingemar Keisu i en paus uppmanat henne att ”ta en spade och gräv ned dig!”.

Förnekar anklagelserna

Men detta är någonting som han förnekar.

– Jag var besviken över att det tar så lång tid med vissa ärenden och jag sade att det här är sandlådenivå och att frågan borde grävas ned. Jag kan inte förstå hur hon kan ha uppfattat det som att jag ska gräva ned henne. Det är synd att jag blev måltavla eftersom jag inte ens pratat med henne, säger Ingemar Keisu.

Marianne Salometsä påstod också att hon hörde ett annat manligt utspel när hon var på toaletten i en paus.

”Oj, vad många bitterfittor det var här i dag” ska någon inte namngiven politiker ha sagt, enligt henne.

”Det här är förfärligt”

Inga Savilahti-Häggbo (S), andre vice ordförande i fullmäktige, klev också upp i talarstolen och protesterade mot det manliga språkbruket.

– Mycket har jag blivit kallad men aldrig för bitterfitta. Det här är förfärligt och dessutom ett medeltida resonemang. Det får inte förekomma 2021. Hur många unga tjejer vill satsa på politiken efter det här? Vi måste verkligen diskutera den här frågan efter semestern, säger hon.

Ingemar Keisu säger till SVT att han aldrig hört någon kalla någon kvinna inom Övertorneåpolitiken för en bitterfitta.

– Jag har också pratat med kommunalrådet Tomas Mörtberg och han har heller inte hört talas om det, men jag vet att oppositionen är frustrerad när det inte gått efter deras pipa, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer