• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vindsnurrorna är jag inte emot men placera dem längre bort från älven, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C). Foto: SVT

Övertorneås kommunalråd är emot vindkraftverkens placering

Publicerad

Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå kräver att planerna ska stoppas och ska nu agera.

Övertorneå kommun är sakägare och  är med i en följegrupp som ska medverka i mötena med Torneå kommun.

– Vi ska framföra våra synpunkter och de är inte positiva.

Det kommer att göras en miljökonsekvensbeskrivning och en remissrunda med de berörda kommunerna på båda sidor om  gränsälven.

Olämplig placering

Tomas Mörtberg menar att det är olämpligt att placera vindkraftverk nära en nationalälv. Han håller med om att man måste medverka till ett fossilfritt samhälle men anser att det inte kan få förstöra en näring.

-  Största samhällsnyttan för oss är turismen som är växande i Tornedalen, med vindkraftverk i närheten av älven skulle det förstöra för många turist företag på båda sidor om älven, ett exempel är Luppioberget där det ska satsas tiotals miljoner, säger Tomas Mörtberg (C) kommunalråd i Övertorneå.

För nära gränsälven

Tomas Mörtberg är inte emot vindkraftverk men anser att de placeras alldeles för nära gränsälven.

– De kan placeras längre inåt landet där de stör mindre och inte syns från Torneälven oavsett om man bor nära älven i Sverige eller Finland.

I april planerar Torneå kommun och Tuuliwatti ett första informationsmöte i Finska Karungi för alla berörda på båda sidor om Torneälven.

Hör Övertorneås kommunalråd Tomas Mörtberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer