Oviss framtid för dubbelspråkig skola

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för den gränsöverskridande verksamheten språkskolan i Haparanda är oviss då Torneå stad ännu inte bestämt om de vill fortsätta samarbetet. Och många elever är oroliga inför skolans framtid.

Flera av de svenska och finska eleverna vid språkskolan i Haparanda oroas över att språkskolan inte kommer att finnas kvar i framtiden då finska sidan inte gett ett besked ännu om samarbetet ska fortsätta.

– Det är en så bra skola här eftersom man pratar både svenska och finska så det skulle vara tråkigt om man inte fick fortsätta gå här, säger Armi Koskela från finska Torneå som går i trean på språkskolan i Haparanda.

– Jag tycker att det är roligt med en språkskola så att man lär sig andra språk så det skulle vara synd om man stängde den. Dessutom är skolan bra för här finns det ett skyddsrum om det skulle bli krig, säger Kristoffer Rovanperä från Sverige som går i trean på språkskolan i Haparanda.

Haparandas stolthet

I snart 30 år har språkskolan i Haparanda har lyfts fram som ett gott exempel på gränsöverskridande verksamhet både i Sverige och internationellt eftersom hälften av eleverna som undervisas är från Haparanda och hälften från Torneå. 

Men under de senaste åren har problemet hopat sig med inomhusmiljön som gjort både elever och lärare sjuka. 

Delar av skolan har fått stängas och klasser flyttats. 

– Det var jobbigt då både lärare och elever fick trängas då vi stängde vissa delar men det var ju tvunget eftersom många var överkänsliga i form astma och allergier, säger Seija Fjellvind, rektor vis språkskolan.

Besluten lyser med sin frånvaro

I våras tog Haparandas kommunförvaltning fram förslag till politikerna vad gäller skolans framtid. Exempelvis hur högst upp i åldrarna man ska ha skolverksamhet, eller om den ska ingå i ett gemensamt högstadium med andra skolor.

Men politikerbesluten lyser med sin frånvaro eftersom man ännu inte vet om Torneå stad vill fortsätta samarbetet. 

– Med tanke på språkskolans framgångar och hur populär den är och med tanke på att det är ett flaggskepp för Haparanda och Torneå så hoppas jag ju verkligen att vi kommer att kunna fortsätta att hitta vägar tillsammans för det här samarbetet.

Men det ser ju onekligen lite krångligt ut med samarbetet just nu, kan ni ha tagit er vatten över huvudet med språkskolan?

– Har vi nästan funnits i 30 år så tycker jag inte man kan säga så. Det här är ju redan ett stabilt samarbete och nu är ju bara frågan hur vi ska gå vidare men om detta blir en valfråga i Torneå så kan det ju bli lite problematiskt för politiken kan ju vara lite krånglig, säger Arja Martinviita, förvaltningschef Haparanda kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.