Ovisshet för 66 hushåll i Malmberget

Publicerad

Under SVT:s utfrågning om Malmberget sa LKAB:s kommunikationsdirektör Frank Hojem att bolaget överklagat Mark- och miljödomstolens beslut om 100 meter bred skyddszon i östra Malmberget till Högsta domstolen (HD).

Det innebär fortsatt ovisshet för 66 hushåll i området

– Det kommer dröja ytterligare en stund. Nu är miljödomen överklagad och det är upp till Högsta domstolen att göra den prövningen och vi på LKAB vet hur lång tid det kan ta med sådana här domstolsprövningar. Men det är inte säkert att de här hushållen påverkas av deformationerna och att vi på det sättet är skyldiga att enligt lag lösa in dem, sa Frank Hojem.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Kommunalrådet Lars Alriksson (M) vill att de som inte får bo kvar i sina hus ska se möjligheterna och att de släpper paus-knappen och i stället trycker på play-knappen:

– De som har gått och väntan på besked om hur det ska bli har haft pausknappen inställd. Till exempel när det gäller frågan om man ska investera i sitt kök. Men en del, som nu får besked,  – kan sätta på play-knappen igen, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet