Det pågår en padelboom i Piteå som redan har tre hallar. Just nu byggs en fjärde och dessutom planeras det för en femte. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Frossa i padelfebrigt Piteå – oro att för många hallar byggs

Publicerad

Padel är just nu världens snabbast växande racketsport och bara i Piteå så växer det padelhallar så att det knakar. Men alla är inte nöjda med bygghysterin och från föreningshåll  finns det en oro att tillgången blir för stor.

Sedan tidigare finns det en padelhall på golfklubben i Piteå, en på Pite havsbad samt ytterligare en i tennisklubbens lokaler.

Nu byggs ytterligare en hall vid Bergsviksbron, precis vid strandkanten till Piteå älv, och det är PDL group som delvis ägs av artisten Måns Zelmerlöw och tennisspelaren Jonas Björkman, som ligger bakom bygget.

Hallen kommer att bli 3 000 kvadratmeter stor och rymma åtta banor och en singelbana.

Ritar på en femte padelhall

Ytterligare en hall finns på ”ritstadiet” och ska byggas på Berget, mellan Acusticum och kommunens IT-avdelning. När spaden sätts i jorden är inte bestämt, men förhoppningen är att den ska stå klar om ett år.

Bakom etableringen ligger Stockholmsbaserade företaget GretaBo i samarbete med Piteå kommun. Hallen som ska byggas på Berget blir på cirka 5 500 kvadratmeter stor och ska inrymma åtta padelbanor, café, arbetsplatser och ett gym.

– Alltså det råder ju padelfeber, inte bara i Piteå utan i hela Sverige. Uppemot 8 000 aktiva padelspelare pratas det om att det finns. Så det är klart att vi behöver fler hallar i Piteå, säger Stina Johansson, etableringschef vid Piteå kommun.

Oro att det byggs för många hallar

Men från föreningarna finns en viss oro.

– Vad ska man säga, vi får se hur många banor som behövs och hur stort behovet kommer att vara, säger Ulf Åberg, klubbchef för Piteå golfklubb och ansvarig för padelhallen där.

Finns det inte nog med hallar i Piteå?

– Ja, nog kan man tycka det. Och kommer det upp en ny hall vid Bergsviksbron så kanske det räcker, men det får framtiden utvisa, säger Ulf Åberg.

Hallen på Berget och hoppas kunna stå klar inom ett år.

– Piteå är en idrottsstad det är ju bara så, så vi tror verkligen på det här, säger Stina Johansson.

Men fem hallar i vår lilla stad?

Ja, det kommer att bli padeltätt i Piteå, och idrottsintresset är väldigt stort här, så det här är något vi tror på, säger Stina johansson.

Det här är padel

• Padel är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash.

• En padelbana består av 10 x 20 meter spelglädje som omges av tre meter höga glasväggar. Dessa får även användas vid spel. Banans mitt delas av med ett nät och du spelar alltid dubbel, med fyra spelare

• Poängen fördelas på samma sätt som i tennis, där varje poäng startas med en underhandsserve. Racketen får då inte passera höfthöjd.

• Vid första poängen i varje game ska du som servar stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i serverutan. Därefter alternerar man sida.

• Du har två servar. Linjerna är endast i bruk vid serve, därefter är hela banan din spelplan. Vid serve får du inte träffa sidogallret efter studs, endast glaset.

• Det är tillåtet att spela volley- och halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido-bakväggen innan den slås tillbaka till motståndarnas sida. Du får slå bollen i glasväggarna på din egen planhalva för att få över den till motståndarens sida.

Källa: Svenska Padelförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.