Jan Larsson (S) och Anna Kumpula Kostet (V)

Sparar på anställdas löneökningar

Pajalas kommunstyrelse vill spara tolv miljoner kronor på potten för de anställdas löneökningar under åren 2018, 2019 och 2020 som en del av saneringen av ekonomin

Det handlar om en nedskärning på fyra miljoner 2018, drygt två miljoner kronor 2019 och sex miljoner kronor 2020 och beslutet fattas på fullmäktige i april.

”Löneökningar minskas”

Kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V) tror att löneökningarna kan minskas, men hon betonar frågan ska fortsätta att utredas av personalavdelningen.

–Alla måste ta ansvar för Pajalas ekonomi och anpassa sig. Vi tror att vi kan trycka ned löneökningarna lite grand, men det betyder inte att vi ska hålla tillbaka lönerna. Däremot kan vi inte göra några stora satsningar under ett par år, som den vi gjorde på lärarna tidigare, säger hon.

Enligt Anna Kumpula Kostet ska Pajala kommun fortsätta att satsa på de anställa.

–Vi måste vara restrikta i vår hållning och titta på vad vi kan satsa på förutom löner. Det finns andra personalfrämjande åtgärder som kan göra Pajala kommun attraktivt för de anställda, säger hon.

Underskottet halverat

I budgetförslaget står det också att styrelser och nämnder ska spara drygt tio miljoner kronor under de tre åren.

Värst drabbas socialnämnden som ska minska kostnaderna med sex miljoner kronor.

–Med anledning av det har den gamla prognosen på ett underskott på 45 miljoner kronor minskats till minus 22 miljoner kronor, men det förutsätter att alla kostnadsminskningar kan genomföras, säger ekonomichefen Agneta Suikki.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer