• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Pajala tvingas låna till löner

Uppdaterad
Publicerad

Pajala är i djup ekonomisk kris och måste nu låna pengar för att kunna betala decemberlönerna.

Pajala kommun har inte råd att betala ut decemberlönerna. Nu måste kommunen låna pengar för att rädda julen för de 800 anställda. Agneta Suikki, ekonomichef i kommunen säger att utgifterna är mellan tio och femton miljoner kronor större än intäkterna.

Hon berättar också att kommunkassan i princip är tömd och att checkräkningen med kredit är maximalt utnyttjad.

– Vi har inte själva råd att betala ut lönerna i december. Därför har vi lånat pengar av Pajala värmeverk och Pajalabostäder för att klara av det i år. Vi har utnyttjat deras checkkredit, säger hon.

Tunga investeringar orsaken

En förklaring till den akuta situationen är flera år av dåligt resultat och tunga investeringen som skulle matcha gruvexpansionen som nu kanske inte blir av. En annan förklaring är att decemberlönerna betalas ut tidigare än andra månader och att skatteintäkterna inte kommer förrän i slutet av månaden.

Ekonomichef Agneta Suikki suckar tungt över situationen.

– Man bör ha en sådan ekonomi att man klarar av en sådan här situation, men det har vi inte i år. Man kan nog säga att vi har en kris just nu, en ekonomisk kris, säger hon.

Tror på bättre tider

– Vi måste göra något åt det här och det har fullmäktige gjort också. Dels höjde man skatten, dels ska det genomföras utredningar som ska sänka kommunens kostnader. Så jag hoppas att det är sista gången som det är så här, säger hon.

Men mycket hänger på befolkningsutvecklingen och om Northland Resources konkursade gruva i Tapuli startar igen eller inte.

– Än så länge har vi inte sett något enormt ras i befolkningen, men det är jättesvårt att säga vad som händer med gruvan, om den säljs i sin helhet eller i bitar. Men alla negativa förändringar i befolkningsutvecklingen slår oerhört hårt mot kommunens intäktssida, säger Agneta Suikki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pajala i ekonomisk kris

Mer i ämnet