Det par i Pajala som misstänks för mord förra sommaren döms nu till långa fängelsestraff. Foto: SVT

Pajalapar döms till långa fängelsestraff för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 60-årsåldern och den kvinna i 50-årsåldern som stått åtalade för mord på en man i en by utanför Pajala döms till långa fängelsestraff. Mannen döms till 15 års fängelse och kvinnan till 8 år.

Det var den 29 juni sommaren 2021 som en man hittades död i en by utanför Pajala.

Mannen i 60-årsåldern misstänks för att genom våld ha orsakat att offret tappade medvetandet. Därefter ska mannen, med hjälp av en kvinna i 50-årsåldern, ha flyttat kroppen till en bil som sedan tändes på.

Paret greps redan samma dag som händelsen inträffade och i ett polisförhör ska mannen ha erkänt att han dödade offret. Han ska ha sagt:

”Jag dräpte honom med händerna, jag ströp honom. Jag blev jävligt rädd, så jag blev tvungen att göra det för att freda mig själv och XX (läs kvinnan). Det var jävligt obehagligt.”

Långa fängelsestraff

Både mannen och kvinnan har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och anses inte ha begått gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Mannen döms nu till fängelse i 15 år för mord och mordbrand. Kvinnan döms till 8 års fängelse för medhjälp till mord och medhjälp till mordbrand.

Lokalbrevet Norrbotten – prenumerera på Lokalbrevet Norrbotten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.