Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du ”pantertanterna” som i flera år kämpat mot avverkningar av fjällnära skog i Djävulskyftan och Rävdalen. Nu har Maj Aspebo, Vivi Eriksson och Anita Feldenius vunnit sin kamp. Foto: Hans Sternlund/SVT

”Pantertanterna” vann flera års kamp mot avverkningarna nära Malmberget

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes en åtta år lång kamp. Man nu är segern vunnen för de tre kvinnorna som har kämpat mot avverkningar i Rävdalen och Djävulsklyftan nära Malmberget.

Området är ett av 63 utpekade fjällnära skogsområden som ska få ett långsiktigt skydd enligt den överenskommelse som Sveaskog och Naturvårdsverket tecknade i veckan.

Oroade sig för kalhygge

För åtta år sedan gjorde Sveaskog en avverkningsanmälan för området, vilket kom till kännedom för ”pantertanterna” som vann kampen mot avverkningar i Djävulsklyftan.

Maj Aspebo, Vivi Eriksson och Anita Feldenius brukade vistas i området och ville absolut inte att det skulle förvandlas till ett kalhygge.

Nu hade de bara en vecka på sig att stoppa avverkningarna.

I klippet får ni träffa ”pantertanterna”, som de själva kallar sig, och höra om hur de gick tillväga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.