Papegojan Kråkan är försvunnen och saknad trots att hon är ”ett svartsjukt fruntimmer”. Foto: Privat

Svartsjuk papegoja flög sin väg

Uppdaterad
Publicerad

Fågelburen skulle rengöras och i samma stund öppnades ytterdörren och papegojan Kråkan flög ut ur huset och är sedan dess försvunnen.

– Hon har varit borta några dagar nu men vi tror att hon är vid liv, säger ägaren Andreas Jansson i Niemisel.

Händelsen inträffade lördags när han skulle göra fint i voljären åt sin morhuvade dvärgpapegoja. 

– Hon flög först upp i ett träd och jag tänkte att jag skulle få tag i henne. Hon svarar på tillrop och jag försökte locka henne, men det kom några småfåglar och jagade bort henne, berättar Andreas Jansson.

”Hon kan klara sig länge”

Tillsammans med sin sambo har han gått runt i byn och visslat efter Kråkan, men än så länge utan resultat.

Papegojan Kråkan är duktig på att flyga och Andreas Jansson har stort hopp om att hon ska kunna klara sig en längre tid om inte någon katt eller större fågel försöker sätta klorna i henne.

LÄS MER: Par misstänks för inbrott och för att ha dödat papegoja

– Hon kan klara sig på att fånga insekter. Får hon tag i föda så skulle hon kunna överleva ända fram till hösten, säger Andreas Jansson.

”Svartsjukt fruntimmer”

Kråkan är mycket saknad och försvinnande är polisanmält. Kråkan är en riktig personlighet – om än med lite kantiga drag:

– Hon vill alltid vara med mig. Om jag går och sätter mig någonstans och hon flyger utanför voljären så kommer hon direkt efter mig. Om sen min sambo kommer in i samma rum blir hon sotis och går till anfall.

– Ja, hon är ett exempel på ett fruntimmer som är riktigt svartsjuk, men visst vill vi ha tillbaka henne i huset, säger sambon Lollo Keskikallio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.